zaterdag 6 oktober 2012

32. COLUMN SPIRITUALITEIT, DWDD, PARALYMPIËR MAURICE DEELEN, FALEND (KORTE TERMIJN) GEHEUGEN, SPIRITUELE BESTSELLER ECKHART TOLLE, ACTUALITEIT: De Kracht van het Nu

ONDERWERPEN: ACTUALITEIT - EXTREEM KORT GEHEUGEN

 

Bijzondere handicap

Ik zag in de Wereld Draait Door (DWDD) een gesprek met Maurice Deelen die tijdens de Paralympische Spelen drie medailles won met zwemmen. Het gesprek ging echter niet zozeer over zijn sportprestaties als wel over de bijzondere handicap waarmee Deelen leeft sinds de hersenbloeding die hij in 2003 kreeg. Sinds die tijd heeft Deelen namelijk een geheugen dat nog maar tot twee, maximaal drie dagen teruggaat.
Kijkend naar alles wat vóór de hersenbloeding in zijn leven is gebeurd, werkt zijn geheugen nog als dat van een gemiddeld mens. Van alles daarna heeft hij echter alleen nog maar herinneringen van de afgelopen twee, hooguit drie dagen. Zeer lastig is hierbij een understatement want hierdoor moet hij dus, om maar een voorbeeld te noemen, zijn dochter van vier om de paar dagen steeds opnieuw leren kennen. En hoe vaak zal hem wel niet het verhaal van zijn grote doel zijn verteld (de Paralympics) als hij zich afvroeg wat hij ook alweer in het zwembad te zoeken had?
 

Memento

Dit bijzondere gegeven komt overigens ook voor in de film “Memento” (2000). Hierin krijgt de hoofdrolspeler dezelfde aandoening als Deelen bij een poging de moord op zijn vrouw te voorkomen, waarna hij uit is op wraak. Wat natuurlijk niet makkelijk is als je binnen de kortste keren alles bent vergeten wat er voor eergisteren is gebeurd.
Om zijn missie toch te kunnen volbrengen, maakt hij continu aantekeningen en polaroid-foto’s en heeft hij diverse tatoeages op zijn lichaam laten zetten met essentiële informatie. Om het allemaal nóg ingewikkelder te maken, wordt het hele verhaal ook nog eens achterstevoren verteld. De film begint dus met het einde en vice versa!
Misschien gemeen gedacht van me, maar het eerste wat mij te binnen schoot bij het verhaal van Deelen was dat ook hier geldt dat alle nadelen hun voordelen hebben.
 

De Kracht van het Nu

Zo moest ik meteen denken aan de spirituele bestseller “De Kracht van het Nu” (1997) van Eckhart Tolle. Daar waar veel mensen in hun pogingen zich positief te richten op het nu worden gehinderd door allerlei vervelende gevoelens en angsten uit het verleden, geldt dit niet voor Deelen.
Als drievoudig medaillewinnaar is Deelen eigenlijk, tegen wil en dank, de verpersoonlijking van de Kracht van het Nu. Hij zou er cursussen en lezingen over moeten geven. In deze tijd van crisis en bezinning een gouden greep. Zalen vol met gillende, of juist rustig mediterende, spirituele vrouwen zal hij trekken. Voordat Deelen het beseft (en daar heeft hij maar weinig tijd voor) is hij binnen.

Jammer alleen dat hij dat overmorgen alweer vergeten is.
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.

 
Foto: Tonk
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten