donderdag 14 februari 2013

70. COLUMN PAUS BENEDICTUS XVI EN ESTHER VERGEER, STOPPEN PAUS VS. STOPPEN ROLSTOELTENNISTER / LEVENDE LEGENDE, WAT EEN CONTRAST, KINDERMISBRUIK, LEF EN MOED, ERVARING OVERGEWAARDEERDE TERM, ACTUALITEIT: Experience is simply the name we give our mistakes

 

(zie ook columns 57 en 61)

 

ONDERWERPEN: DE PAUS VS. ESTHER VERGEER - ERVARING

 

De paus stopt ermee

De huidige paus Benedictus XVI stopt ermee. Mijn column eind december betekende voor hem waarschijnlijk de druppel tot het nemen van dit besluit. Niet alleen de paus nam deze week een dergelijk besluit. Ook rolstoeltennisster Esther Vergeer gaf aan met onmiddellijke ingang te stoppen.
 

Contrast

Wat een contrast. Vergeer is 31 jaar, in de bloei van haar leven en ze wordt algemeen beschouwd als een levende legende binnen de gehandicaptensport: alleen al in de single behaalde ze 39 grandslamoverwinningen, vier gouden medailles bij de Paralympics en sinds 2003 is ze ook nog eens maar liefst 470 (!) wedstrijden achter elkaar ongeslagen. Vergeer wenst niet te wachten tot het minder gaat en ze partijen begint te verliezen en stopt dus gewoon op haar hoogtepunt.
Over de 85-jarige paus Benedictus XVI kunnen we het allemaal eens zijn dat die niet bepaald in de bloei van zijn leven is; integendeel. Schrale troost voor hem is dat dat voor vrijwel al zijn voorgangers gold en wel om de eenvoudige reden dat dat inherent is aan deze functie waarop men pas op hoge leeftijd kans maakt.
Ongetwijfeld zal Benedictus in zijn leven ook zijn hoogtepunten hebben gehad, maar die zullen vooral stammen uit de tijd dat hij nog als Joseph Aloisius Ratzinger door het leven ging. Ook kunnen we allemaal gerust vaststellen dat deze paus noch als levende noch als dode legende de geschiedenis zal ingaan. Om in sporttermen te spreken: zijn carrière werd niet bepaald gekenmerkt door het aan elkaar rijgen van overwinningen.
Al heeft Benedictus wat mij betreft kansen genoeg gehad om zichzelf onsterfelijk te maken. Daarvoor had hij “alleen maar” even de eerste paus moeten worden die openlijk, zelfkritisch en met keiharde hand eens en voor altijd afrekende met het kindermisbruik en alle schandalen in zijn kerk. De hand in eigen boezem steken (in plaats van die in andermans) en stoppen met alles steeds maar weer met de bisschopsmantel der liefde bedekken. Weg met de hypocrisie en het stilzwijgen; leve de waarheid!
 

Illusie

Helaas moeten we concluderen dat een Katholieke Kerk zonder kindermisbruik hetzelfde is als een Tour de France zonder doping: een illusie. Zeker zo lang als dergelijke organisaties van bovenaf nergens de oprechte intentie tonen om de problemen bij de wortels aan te pakken. Wat overigens natuurlijk niet meevalt als die wortels juist vaak bovenin te vinden zijn. Macht corrumpeert, schreef ik al terecht in mijn vorige column.
 

Lef en moed

Eén ding aan Benedictus XVI bevalt mij echter wel en dat is zijn Outside-the-Box (vreselijke modeterm inmiddels)-achtige actie om zijn functie al bij leven neer te leggen. Iets wat indruist tegen de ongeschreven wet dat een paus tot zijn dood zijn functie dient uit te oefenen.
Erkennen dat je op je 85e de kracht niet meer hebt om de verantwoordelijkheden te dragen en dus feitelijk ervoor uitkomen dat je simpelweg te oud bent, is een teken van lef en moed. Daar kunnen veel hoogbejaarde opvolgers alvast een puntje aan zuigen, al is dat hier misschien een wat ongelukkige uitdrukking.
Hopelijk inspireert Benedictus’ actie andere kardinalen om ook een keer Outside-the-Box te stappen. Wat bijvoorbeeld te denken van het lumineuze idee om eens niet zo’n oude vent als paus te gaan kiezen, maar gewoon een jonge kardinaal in zijn beste jaren?
 

Hoop ervaring

Ervaring vind ik persoonlijk maar een overgewaardeerde term. Ervan uitgaande dat ervaring met de jaren komt, zou dit betekenen dat de beste werklui per definitie altijd aan wal staan: de hoogbejaarde gepensioneerde senioren.
Mijn God, wat zou het mooi zijn als we allemaal onze hoogtepunten beleven op die leeftijd. Maar ik geloof toch echt niet dat Esther Vergeer op haar tachtigste nog veel furore als rolstoeltennisster zal maken. De Ierse schrijver Oscar Wilde verwoordde het ooit mooi: “Experience is simply the name we give our mistakes.”
 
Wat dat betreft had Benedictus inderdaad een hoop ervaring.
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.


 
Foto links internet, foto rechts: Tonko
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten