zondag 28 februari 2016

234. COLUMN JIMMY SAVILE, BBC-DIRECTEUR LORD HALL, MOND HOUDEN OVER SEKSUEEL MISBRUIK UIT ANGST EN EERBIED VOOR BEROEMDHEDEN, IF WE SEXUAL ABUSE CHILDREN, DO WE NOT DESERVE PRISON TIME?, ACTUALITEIT: Wat is het toch allemaal met de verkrampte manier waarop de gewone mens omgaat met beroemdheden?

JIMMY SAVILE - SEKSUEEL MISBRUIK - OMGAAN MET BEROEMDHEDEN

 

Jimmy'll Fix it

Jimmy Savile was in Engeland een beroemde televisiepersoonlijkheid. Meer dan veertig jaar werkte hij voor de BBC als dj en presentator van populaire programma’s als “Top of the Pops” en “Jimmy’ll Fix it” waarin hij wensen van met name kinderen (!) in vervulling liet gaan. Maar helaas bleek Jimmy daarnaast nog veel meer te Fixen en was hij vooral druk bezig met het vervullen van zijn eigen wensen of, beter gezegd, behoeften. Pas na zijn dood in 2011 werd duidelijk dat hij gedurende al die jaren honderden kinderen en volwassenen seksueel had misbruikt; in gebouwen van de BBC, in ziekenhuizen, in scholen, in zijn caravan en soms zelfs bij kinderen thuis.
 

Uit angst en eerbied voor beroemdheden

Naar aanleiding van de conclusies van een onderzoek naar het jarenlange seksuele misbruik door Jimmy Savile bood directeur Lord Hall van de week namens de BBC zijn excuses aan de slachtoffers aan: “The BBC failed you when it should have protected you. I’m deeply sorry for the hurt caused.”
Natuurlijk horen dit soort openbare excuses te worden gemaakt op momenten dat onderzoeksrapporten de harde werkelijkheid aantonen en het duidelijk is geworden dat weglopen voor de eigen verantwoordelijkheid niet meer kan, maar als slachtoffer koop je er natuurlijk niets voor. Of moet een voor zijn leven getraumatiseerd slachtoffer nu zeggen van “Bedankt Lord, zand erover!”?
Wat de BBC te verwijten valt, is het feit dat er onder het BBC-personeel mensen bleken te zitten die wel degelijk op de hoogte waren van de praktijken van Savile maar er niets van zeiden. Hun zwijgen - waardoor Savile al die tijd ongestoord door kon gaan met zijn walgelijke misdaden - bleek vooral voort te komen “uit angst en eerbied voor beroemdheden”.
 

Belangrijk nieuws als prinsesje been breekt

Wat is het toch allemaal met de verkrampte wijze waarop de gewone mens omgaat met (of opkijkt tegen) beroemdheden? Waarom lachen mensen extra hard als een premier een vel vol grappen voorleest die door een team van professionele comedians is samengesteld en zou dat een heel ander verhaal zijn als u of ik diezelfde grappen zou oplezen? Waarom wordt er op een moment dat een oud-politicus dood in haar garage wordt aangetroffen een team van tientallen rechercheurs op de zaak gezet en zal de prioriteit een stuk lager liggen als mijn buurvrouw het slachtoffer zou zijn? Waarom is het wel belangrijk nieuws als een prinsesje tijdens wintersport haar been breekt maar kraait er geen haan naar al die andere passagiers van gipsvluchten?
Natuurlijk, de mens heeft beroemdheden nodig. Als voorbeeld, om tegenaan te kijken. Als hoop, om ooit op een dag misschien ook zo door te breken. Als geruststelling, op een moment dat het met een beroemdheid ook niet helemaal lekker gaat. Als droombeeld, om lekker bij weg te fantaseren over hoe mooi zo’n leven moet zijn met al die miljoenen. Of om gewoon je gevoelens van jaloezie en frustratie bij kwijt te kunnen.
 

If we sexual abuse children, do we not deserve prison time?

Tot zover kan ik er nog mee leven. Maar waar ik echter afhaak, is als mensen bij dit alles helemaal vergeten dat we ook bij beroemdheden te maken hebben met hele gewone mensen. Mensen die behalve goede ook slechte eigenschappen hebben. Die ook hun ups en downs in het leven kennen. Die ook in meer of mindere mate worstelen met familie, relaties en vriendschappen. Die naarmate ze ouder worden ook meer rimpels krijgen en de eeuwige strijd met de weegschaal dreigen te verliezen. Of anders gezegd: als je beroemdheden prikt, bloeden ze dan niet; als je beroemdheden kietelt, lachen ze dan niet en als je beroemdheden vergiftigt, gaan ze dan niet dood (met dank aan William Shakespeare - The Merchant of Venice – 1596/1597)?
Wie zwijgt als een beroemdheid kinderen misbruikt uit angst of eerbied omdat het een beroemdheid is, begrijpt niet hoe het werkt. Die begrijpt niet dat beroemdheden ook maar gewone mensen zijn die alleen qua nature en nurture anders in mekaar zitten dan hij en daarbij toevallig het geluk hebben gehad dat het hen succes heeft gebracht. En die vergeten daarbij eventjes dat dat van hen nog geen onschendbare en onfeilbare goden maakt. Alsof beroemdheden geen misdaden zouden kunnen begaan. Of zoals William Shakespeare het ongeveer zou hebben geformuleerd: “If we sexual abuse children, do we not deserve prison time?”

Als beroemdheid honderden kinderen misbruiken en er tot je dood mee wegkomen omdat je een beroemdheid bent. Het is een scenario wat alleen iemand als Bill Cosby zal aanspreken (zie column 228)...

 

Tonko


Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten