dinsdag 25 april 2017

281. COLUMN DOOD CHRIET TITULAER, EERBETOON, BELANG WETENSCHAP, ACTUEEL: Lang leve de nerds!

ONDERWERP: DOOD CHRIET TITULAER

 
De opmerking van drie jaar geleden in mijn column over de dood van astronaut Wubbo Ockels dat onze sterrenkundige held van vroeger Chriet Titulaer in elk geval nog wel schijnt te leven (zie column 133), geldt helaas niet meer.
Jammer dat het eerbetoon aan Chriet Titulaer in De Wereld Draait Door (DWDD) een beetje de mist in ging. Er kwam veel kritiek op het optreden van journalist Jelle Brandt Corstius die zichzelf had uitgenodigd om iets over de beroemde sterrenkundige te vertellen. Dat deed hij echter op een nogal flauwe en ongepaste manier. Met een mislukte imitatie van de nogal aparte, hese stem met het Limburgse accent van Chriet Titulaer las hij enkele fragmenten voor uit de in de jaren negentig verschenen biografie van Titulaer; “Mijn biografie”. Fragmenten waar Brandt Corstius duidelijk om moest lachen omdat het ging over beschrijvingen van nogal irrelevante gebeurtenissen uit het leven van Titulaer.
Ik had zelf liever gehad dat in plaats van journalist Brandt Corstius een wetenschapper als bijvoorbeeld de sympathieke Diederik Jekel aan de tafel van DWDD was aangeschoven. Ook al is Jekel te jong om te zijn opgegroeid met de wetenschappelijke programma’s van Chriet Titulaer dan nog is hij zonder twijfel op de hoogte van de status en betekenis van Titulaer voor de wetenschap. En vanuit dat oogpunt zou hij een stuk boeiender en respectvoller over Titulaer hebben gesproken dan journalist Brandt Corstius dat nu deed.
Voor mij was Titulaer met zijn kabouterbaard en ietwat saaie stem het prototype van een nerd; zeg maar het type waarvan je je goed kunt voorstellen dat hij vroeger op school werd gepest. Maar voor alle duidelijkheid: ik bedoel dit als een groot compliment. Ik houd juist van afwijkende, superslimme mensen. Bovendien moeten we nooit vergeten dat we voor onze ontwikkeling voor een groot deel afhankelijk zijn van dit soort mensen. Waar het overgrote deel van de mensheid compleet vervangbaar is, maken dit soort nerd-achtige “Think different” types juist het verschil: lang leve de nerds!
De wetenschap heeft pioniers als Chriet Titulaer nodig om wetenschap interessant en populair te maken. En dat is precies wat Titulaer deed met het maken van televisieprogramma’s als “TROS Wondere Wereld”, het schrijven van diverse populairwetenschappelijke boeken en het starten van het project “Het Huis van de Toekomst”.
Zeker in deze tijd met een Amerikaanse president die alternatieve feiten verkiest boven wetenschappelijke feiten mogen we ons wel eens goed realiseren hoe ontzettend belangrijk wetenschap is. Gelukkig ben ik niet de enige die zich daar zorgen om maakt, wat ook blijkt uit de onlangs wereldwijd gelopen “Marches for Science”.

En dus maak ik hierbij een diepe kniebuiging voor de jeugdheld van vele Nederlandse wetenschappers, de man waaraan zij en wij zo enorm schatplichtig zijn: Chriet Titulaer. 
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten