zaterdag 27 september 2014

157. COLUMN ISLAMITISCHE STAAT (IS), VOORMALIG ISIS, MOSLIMS WEL OF GEEN AFSTAND NEMEN VAN IS, NOT-IN-MY-NAME-CAMPAGNE (DEEL 1 VAN 3, DEEL 2 EN 3 VOLGEN HIERNA): De IS heeft een punt

Klik hier voor deel 2 en hier voor deel 3

ONDERWERPEN: ISLAMITISCHE STAAT (IS) - AFSTAND NEMEN VAN IS?   


ISIS/IS

Ik heb in deze tijd een beetje te doen met alle meisjes en vrouwen die Isis heten. Veranderde de terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) onlangs haar naam nog kortweg in Islamitische Staat (IS),  blijken veel mensen maanden later toch nog steeds de oude naam te gebruiken omdat ISIS nu eenmaal makkelijker in het gehoor ligt dan IE ES (IS).
Als ik Isis zou heten, zou ik er in elk geval enorm van balen dat mijn naam dagelijks in één adem genoemd wordt met onthoofdingen, executies  en terrorisme. Het minste wat ik hier kan doen is de juiste term gebruiken: IS dus.
 

Afstand nemen van I.S.

Een steeds terugkerende discussie in Nederland in deze tijd is de vraag of moslims en dan met name hun leiders zich niet wat opener en stelliger (hadden) moeten uitspreken tegen de IS. Zoals nu net van de week bijvoorbeeld is gebeurd met een actie waarbij meer dan honderd moslimgeleerden van over de hele wereld (waaronder Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad - NMR) een open brief hebben gestuurd aan de IS waarin ze afstand nemen van hun standpunten en daden. Of wat te denken van de prachtige “Not in my name”-campagne die jonge Britse moslims hebben gestart om duidelijk te maken dat de IS niet namens hen en hun beleving van het islamitisch geloof spreekt.
 

Uit naam van het geloof

Een argument waarom moslims niet openlijk afstand zouden hoeven te nemen van de IS luidt dat wat de IS doet niets met de islam te maken heeft en ieder weldenkend mens toch weet dat het een weerzinwekkende organisatie is.    
Met het laatste ben ik het eens, met het eerste absoluut niet. De IS heeft met de islam te maken net zoals de kruistochten en de inquisitie eeuwen geleden met het christendom te maken hadden: je kunt het er niet mee eens zijn en het is misschien niet jouw idee van hoe jij je geloof in de praktijk wilt uitvoeren, maar het gebeurt wel uit naam van het geloof waar jij voor staat.
Je kunt het ook vergelijken met de reden waarom (veel te) veel leiders van de katholieke kerk zich niet geroepen voelden om zich openlijk keihard te distantiëren van het kindermisbruik binnen hun eigen kerkdeuren. Ook zij konden simpelweg stellen dat het zo klaar is als een klontje dat kindermisbruik afkeurenswaardig is en dat dat zo vanzelfsprekend is dat er geen uitspraak over hoeft te worden gedaan (al durf ik gerust te stellen dat hier  lafheid en de neiging om vanuit schaamte en angst de zaak in de doofpot te willen stoppen een veel grotere rol hebben gespeeld).
 

IS slecht voor imago islam

Maar wat voor de katholieke kerk geldt, geldt ook voor de islamitische wereld: of je nou wilt of niet, je kunt niet ontkennen dat dit probleem ook jouw probleem is geworden simpelweg omdat het invloed heeft op de wijze hoe mensen naar jouw geloof kijken.
Uitgezonderd de IS en zijn aanhangers zal niemand ontkennen dat de IS slecht is voor het imago van de islam. Dus ben je moslim en is jouw geloof je dierbaar en keur je de daden van de IS af dan moet je je daar in het belang van de islam nadrukkelijk van distantiëren. En naarmate je hoger in de rang staat in deze religie, des te groter is jouw invloed en des te belangrijker het dus wordt om jouw mening in het openbaar te verkondigen.
Behalve dat ik stel dat de IS wel degelijk met de islam te maken heeft, durf ik nog een stap verder te gaan: de IS heeft ook gewoon een punt.
 
Welk punt vertel ik in deel twee dat snel volgt...
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.

 
 
 
Jonge Britse moslims tegen IS: Not in my name! 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten