maandag 2 oktober 2017

286. COLUMN AANSLAG LAS VEGAS, DONALD TRUMP, WAPENBELEID VERENIGDE STATEN, ISLAMITISCHE STAAT (I.S.), COLLATERAL DAMAGE, ACTUALITEIT: Slachtoffers aanslag Las Vegas moeten worden gezien als collateral damage

ONDERWERPEN: AANSLAG LAS VEGAS - WAPENBELEID V.S.


Een record

Het was even wachten maar 'gelukkig' daar is ie weer: het volgende grote schietdrama in de Verenigde Staten. En niet zomaar een drama maar kijkend naar het aantal doden (tot nu toe) van 58 zelfs een record: de grootste dodelijke schietpartij in de moderne geschiedenis van het land. Wat kijkend naar de onthutsende statistieken van de Verenigde Staten op het gebied van massale schietdrama's geen geringe prestatie mag worden genoemd. 
 

Arme I.S.

Dit keer gaat het om een 64-jarige blanke man die om nog onduidelijke redenen het nodig vond om zich vanuit de 32ste verdieping van zijn Hotel/Casino met tien automatische wapens uit te leven op 22.000 bezoekers van een Country Festival.
Uiteraard was Islamitische Staat er weer als de kippen bij om de aanslag op te eisen. Als ik morgen tijdens het autorijden een hartaanval krijg, de macht over het stuur verlies en vijf mensen op straat doodrijd, zal de I.S. mij ongetwijfeld ook omarmen als één van zijn strijders. Waarmee zij zichzelf - lees mijn columns over I.S. - uiteraard compleet belachelijk zouden maken. Zelfs als Geert Wilders zoiets zou overkomen (wat niet snel zal gebeuren want Geert heeft ongetwijfeld een eigen chauffeur), zou de I.S. dat nog doen.
Ach, ik begrijp het wel. De I.S. denkt ongetwijfeld van zo lang als we nog bestaan kunnen we maar beter elke gelegenheid aangrijpen om nog een beetje aandacht te genereren. Want morgen kan alles zomaar weer voorbij zijn en die dag komt voor de arme I.S. steeds dichterbij...
 

Leer Trump het kwaad kennen

Dit keer was Donald Trump de volgende in het lange rijtje van Amerikaanse presidenten die de eer te beurt viel om na een groot schietdrama in zijn land troostende woorden aan zijn burgers te richten.
Het moet even wennen zijn geweest voor Trump om in een speech de thema's eenheid en verbinding te verwerken, maar met de nodige hulp van zijn adviseurs kwam hij er goed doorheen. "Een daad van het zuiverste kwaad", noemde Trump de aanslag. Tja, leer Trump het kwaad kennen...
 

Collateral damage

Natuurlijk doet de aanslag, zoals elk groot schietdrama, de discussie over het wapenbeleid in de Verenigde Staten weer oplaaien. En natuurlijk zal dat helemaal niets aan de situatie veranderen en is het niet de vraag of er nog een keer zo'n groot schietdrama zal gaan plaatsvinden maar alleen waar en wanneer het dan zal gaan gebeuren.
Misschien moet er een keer een president met lef opstaan die na zo'n dodelijk schietdrama afwijkt van de cliché toespraakjes die de Amerikanen al decennialang horen.
Ik had de oerconservatieve wapenliefhebber Trump daar wel toe in staat geacht. Een speech waarin Donald Trump na een paar troostende woorden meteen duidelijk had gemaakt dat de Amerikaanse burgers gewoon zullen moeten accepteren dat de slachtoffers van de aanslag in Las Vegas - net als alle slachtoffers van vergelijkbare schietdrama's in het verleden, heden en toekomst - gezien moeten worden als "collateral damage" (nevenschade).
 

That's all in the game

In een democratisch land waarin de meerderheid van de bevolking nu eenmaal een groot voorstander is van wapenbezit, zal men moeten accepteren dat er aan alle "voordelen" ook nadelen zitten.
Net als dat het een feit is dat als je met drones terroristen wil ombrengen je zult moeten accepteren dat er in dat proces ook burgerslachtoffers zullen vallen (collateral damage), zul je ook moeten accepteren dat als alle burgers wapens (kunnen) hebben er ook af en toe onschuldige slachtoffers te betreuren zullen zijn. That's all in the game, take it or leave it!
Met zo'n speech zou elke volgende (conservatieve) Amerikaanse president een gênante, hypocriete en ongeloofwaardige toespraak richting burgers en nabestaanden bespaard blijven. Het is allemaal zo simpel: of je schaft wapenbezit in je land af of je accepteert wapenbezit plus de vervelende neveneffecten, de collateral damage.
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.

 

Afbeelding: Tonko
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten